UITLEG BEHANDELVORMEN

“met psychoanalyse bouw je een vakantiehuisje in je hoofd” (Adriaan van Dis)

Psychoanalyse, psychodynamische psychotherapie en Transference Focussed Psychotherapy zijn vormen van psychotherapie die ervan uitgaan, dat we ons vaak niet bewust zijn van de drijfveren van ons gedrag. We voelen ons soms angstig, onzeker of gedeprimeerd zonder te begrijpen waar dat vandaan komt. Wensen, gedachten en gevoelens die we zelf niet accepteren houden we weg, voor anderen en ook voor onszelf. Daardoor kan een conflict ontstaan tussen datgene wat we eigenlijk willen en wat we in werkelijkheid doen, of een kloof tussen ons werkelijke gevoel en wat we aan anderen laten zien. Ook kan het zijn dat ons verstand ons voortdurend iets anders zegt dan ons gevoel en dat het niet lukt om verstand en gevoel op één lijn te krijgen. Dat kan leiden tot psychische spanningen en/of lichamelijke klachten.

Het doel van de psychoanalyse en de psychoanalytische psychotherapie is het bewust maken van verborgen gedachten en gevoelens en hoe deze een rol spelen in onze relaties met anderen. Dat maakt het mogelijk om psychische problemen beter te begrijpen en te verwerken en ons vrijer te voelen zowel in ons denken als in sociale situaties.
In een psychoanalyse of psychoanalytische psychotherapie staat de relatie tussen de cliënt en de therapeut centraal. In het contact met de therapeut zullen zich dezelfde problemen en gedragspatronen voordoen als buiten de behandelkamer. Door de hoge frequentie van de sessies, kunnen deze patronen en problemen in een sfeer van veiligheid en vertrouwen samen onderzocht en begrepen worden. Gedragspatronen die gedurende een heel leven zijn ontstaan, kun je niet een, twee, drie veranderen. Daarom duren psychoanalyse en psychodynamische psychotherapie vaak meerdere jaren. Maar het resultaat is over het algemeen de investering dubbel en dwars waard! Mijn ervaring is, dat mensen na een geslaagde psychoanalyse behandeling een grote innerlijke vrijheid beleven en dat de analyse een positief effect heeft op het welbevinden op alle levensgebieden.

Psychoanalyse is vooral geschikt voor mensen met langdurige problemen op meerdere levensgebieden, die sterk in de persoonlijkheid zijn verankerd. En soms ook voor degenen die al diverse behandelvormen hebben geprobeerd, zonder blijvend resultaat.

Tranference Focussed Psychotherapy is een speciale vorm van psychodynamische psychotherapie, geschikt voor mensen met een Borderline Persoonlijkheidsstoornis.